Vragtur i Kattegat lørdag d. 13.

Skrevet af Søren Arnvig - Mandag, 15 august 2022.

En glad sommerdag på havet, men alligevel lidt snert af Lørdag d 13'ende.
Vi mødtes ved Hundested havn kl 10, og optalte dagens første små uheld: Jakobs flaske havde feset hele natten, så han måtte fylde på vejen, Janni var kommet lidt sent op og måtte køre i al hast og fik kun shortyen med og Søren Bergh startede med at smide sit dobbeltsæt i havnebassinet ("Bare for at checke at det var tæt", sagde han). Vi blev enige om at det var uheld nok for en dag, så nu skulle resten af dagen bare fungere. Der var dog lige at par små forhindringer som skulle overvindes.

En tåbe fra et andet sted i landet, havde valgt at fortøje sin drengerøvsspeedbåd i det ene slæbested og samtlige amatør speedbådsentusiaster havde, i anledning af det gode vejr, fået støvet båd og tralieren af og skulle nu vise lillemor, hvordan man søsætter som en rigtig mand. Alt i alt gav det hele et pænt kaos på slæbestedet og ikke mindst på trailerparkeringen. I kraft af vores overlegne rutine, fik vi dog hurtigt søsat, lastet og afsejlet mod "s/s Frederiksholm", en gammel damdrevet sandpumper med mere end 100 år på bunden, 12 sømil nv for Hundested.

Frederiksholm præsenterede sig fra sin bedste side. Lyset stod næsten lodret ned og gav en perfekt oplevelse af vraget, det står med spanterne stikkende op, mens alle pladerne er forsvundet. Vraget vrimler med liv. Stimer af store sej, 40-50 cm drev dovent rundet på vraget, mens mindre torsk futtede rund i stævnen. Adskillige taskekrabber var ude at sole sig, mens eremitkrebs i alle størrelser vandrede rundt både på bunden og på de mange fritlagte spanter.  Dødningehånd stak op over alt, søpindsvin og søsole havde fundet dekorative placeringer til glæde for dykkerne. Dampkedlen ligger midskibs, som en monstrøs forvokset tønde og umiddelbart foran, kan man stadig ane konturene af maskinen. Under kedlen kiggede en lange frem og nygerrighed lokkede den ud for at se boblevæsnerne. Temperaturen var 16 grader og sigten 6-8 meter helt ned til en meter over bunden, så blev det koldt og tåget. Tørdragten kom til sin ret i de 12 grader. Bundtiden blev på 40 min, hvilket var passende til 22 meters dybde og nitrox 32 i flaskerne. 

Efter en kort rådslagning i båden, blev Jakob enig om, at vores næste destination var "Libra". Libra har vi dykket på adskillige gange, helt tilbage i 80'erne, hvor det var et helt jomfrueligt, ubegroet og stateligt vrag med overbygning og til idag, hvor den står plyndret, begroet og letsprængt af søværnet, som en overdimensioneret plantekasse af jern, tilplantet med sønelliker. Igen en lille oase af liv på en flad, øde grusbund. Sej og torsk fritsvømmende, skaldyr i flere varianter og bunddyrene som garniture.

Bagpladerne i lasten er nu faldet helt frem og der er næsten fri adgang ind til maskinrummet. Lidt kanten omkring og med forsigtighed kom vi ind og ligge oven på hovedmaskinen og kunne kigge rundt på hylderne. Her må vi dog lige advare om, at nok er Libra et godt begyndervrag, men en tur ind under dækket i hækken er ikke uden risikomomenter i form af skarpe kanter og nedhængende wirer. 20 minutter blev det til på Libra, inden vi klappede ankeret og gik til overfladen, omgivet af smukt svævende brandmænd til alle sider. Kattegat lå næsten fladt i den lave sol og mæt af indtryk kunne man sidde og døse på agterdækket på turen retur til Hundested. 

Velankommet til Hundested kunne vi så konstatere, at Nordsjællands brave amatørsømænd og storfiskerhelte var vendt hjem og nu dyttede rundt på slæbestedet med deres trailere. Solskoldede i ansigterne og med al sans for logistik nedsmeltet til et primitivt stadie, man normalt kun ville forvente at finde hos en flok primater i en jungle uberørt af civilisation. Rart, at vi har slæbestederne næsten for os selv de andre 11 måneder i året.

Anyways, Jannik tog nogle billeder af vragene, måske er de sidste lidt rystede, han dykkede hele dagen i shorty.

 

Vedlagte billeder af Jannik Kaas aka Bestfoto

Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Log ind, for at skrive en kommentar